>
Menu główne:
Sałatka warstwowa
Składniki:
1 mały por
pół słoika marynowanego selera z ananasem
2/3 puszki kukurydzy konserwowej
pół czerwonej papryki
pół jabłka
250 g szynki konserwowej
150 g żółtego sera
Na sos:
3 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Pora pokroić w cienkie plasterki i sparzyć wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia.
Paprykę i wędlinę pokroić w kostkę, selera pociąć na mniejsze kawałki, jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.
W salaterce układać kolejno warstwy: pora, paprykę, selera, kukurydzę, jabłko i wędlinę.
Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać startym żółtym serem. Odstawić do lodówki na min. 12 godzin.