Sałatka warstwowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka warstwowa


 

Składniki:

(na 6 porcji)

  • 1 mały por

  • pół słoika marynowanego selera z ananasem

  • 2/3 puszki kukurydzy konserwowej

  • pół czerwonej papryki

  • pół jabłka

  • 250 g szynki konserwowej

  • 150 g żółtego sera


Na sos:

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz kolorowy (wedle uznania)


Wykonanie:

Pora pokroić w cienkie plasterki i sparzyć wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia.
Paprykę i wędlinę pokroić w kostkę, selera pociąć na mniejsze kawałki, jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.

W salaterce układać kolejno warstwy: pora, paprykę, selera, kukurydzę, jabłko i wędlinę.

Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać startym żółtym serem. Odstawić do lodówki  na min. 12 godzin.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego