>
Menu główne:
Sałatka ryżowa z oliwkami
Składniki:
2 torebki (po 100 g) ugotowanego ryżu
1 duży pomidor
1 szklanka ogórków bez skórki w zalewie musztardowej
1 szklanka marynowanej papryki w dowolnym kolorze
1 szklanka zielonych oliwek
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki letniej wody
2 łyżki białego octu winnego
bazylia, oregano (wedle uznania)
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Ryż wystudzić, przełożyć do salaterki. Pomidora umyć i wraz z papryką pokroić w kostkę. Dodać do ryżu wraz z ogórkami.
Oliwę zmieszać z octem i wodą, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na ok. 15 minut. Sałatkę polać sosem i udekorować oliwkami. Odstawić do lodówki na min. 30 minut.