>
Menu główne:
Sałatka Piccante
Pasuje jako przekąska ale jest na tyle sycąca, że może stanowić również danie główne.
Składniki:
(na ok. 4 porcje)
300 g sałaty lodowej lub mix sałat
3 małe pomidory
2 filety z kurczaka
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jajka
sól, biały pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)
Na sos:
pół kubeczka gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
3 łyżki sosu BBQ
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, pieprz cayenne (wedle uznania)
kilka kropel sosu worcester
Ponadto:
olej do smażenia
tarty żółty ser do posypania (np. gouda, cheddar)
2 garście prażonych ziaren słonecznika
Wykonanie:
Filety opłukać, obrać, podzielić na cienkie kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.
Panierować dwukrotnie w mące kukurydzianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.