Sałatka piccante - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka Piccante

Pasuje jako przekąska ale jest na tyle sycąca, że może stanowić również danie główne.

 

Składniki:
(na ok. 4 porcje)

  • 300 g sałaty lodowej lub mix sałat

  • 3 małe pomidory

  • 2 filety z kurczaka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 2 jajka

  • sól, biały pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)


Na sos:

  • pół kubeczka gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 łyżki sosu BBQ

  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • sól, pieprz cayenne (wedle uznania)

  • kilka kropel sosu worcester


Ponadto:

  • olej do smażenia

  • tarty żółty ser do posypania (np. gouda, cheddar)

  • 2 garście prażonych ziaren słonecznika

Wykonanie:

Filety opłukać, obrać, podzielić na cienkie kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.
Panierować dwukrotnie w mące kukurydzianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Sałatę opłukać, porwać lub pokroić nożem do sałaty; przełożyć do miski.
Pomidory oraz usmażone filety pokroić w kostkę i dodać do sałaty.

Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki.

Sałatkę polać sosem i posypać słonecznikiem oraz serem. Od razu podawać.
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego