>
Menu główne:
Sałatka makaronowa z szynką i czerwoną fasolą
Składniki:
300 g makaronu farfalle, casarecce lub innego o ciekawym kształcie
200 g szynki
1 świeża cebula lub 3 łyżki cebulek marynowanych
1 czerwona papryka (świeża lub marynowana)
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
6 łyżek startego żółtego sera
5 łyżek majonezu
3 łyżki śmietany
3 łyżki musztardy kremskiej lub chrzanowej
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i wystudzić.
Świeżą cebulę pokroić w drobną kostkę (marynowaną odsączyć z zalewy). Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy a fasolę dodatkowo przepłukać zimną wodą.
Szynkę pokroić w paski lub w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce.
Przygotować sos: wymieszać dokładnie majonez ze śmietaną i z musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę żółtego sera. Polać sałatkę i wymieszać.
Pozostałym serem posypać wierzch sałatki. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.