Sałatka makaronowa z szynką i czerwoną fasolą - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka makaronowa z szynką i czerwoną fasolą

Składniki:

(na ok. 10 porcji)

  • 300 g makaronu farfalle, casarecce lub innego o ciekawym kształcie

  • 200 g szynki

  • 1 świeża cebula lub 3 łyżki cebulek marynowanych

  • 1 czerwona papryka (świeża lub marynowana)

  • puszka czerwonej fasoli

  • puszka kukurydzy

  • 6 łyżek startego żółtego sera

  • 5 łyżek majonezu

  • 3 łyżki śmietany

  • 3 łyżki musztardy kremskiej lub chrzanowej

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)


Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i wystudzić.

Świeżą cebulę pokroić w drobną kostkę (marynowaną odsączyć z zalewy). Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy a fasolę dodatkowo przepłukać zimną wodą.
Szynkę pokroić w paski lub w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce.

Przygotować sos: wymieszać dokładnie majonez ze śmietaną i z musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę żółtego sera. Polać sałatkę i wymieszać.

Pozostałym serem posypać wierzch sałatki. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego