>
Menu główne:
Sałatka jarzynowa
5 marchewek
1 średniej wielkości por
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
6 średniej wielkości ogórków kiszonych
1 jabłko
1/2 słoika marynowanego selera (lub łodyga pokrojonego w plasterki selera naciowego)
4 ugotowane na twardo jajka (opcjonalnie)
4 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ostrej musztardy
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Groszek, kukurydzę i selera marynowanego odsączyć dokładnie z zalewy (po odsączeniu selera można pokroić na mniejsze kawałki). Przełożyć do salaterki.
Pora obrać i pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pozostałych składników.
Ogórki pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ogórków (dzięki temu jabłko nie ściemnieje), wymieszać i dobrze odcisnąć. Dodać do składników w salaterce. Całość dokładnie wymieszać.
[Opcjonalnie: jajko pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Wymieszać.]
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem oraz musztardą, doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę oraz sos odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać. Podawać z pieczywem.