Sałatka jarzynowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Sałatka jarzynowa

 


Składniki:
(na ok. 8 porcji)

  • 5 marchewek

  • 1 średniej wielkości por

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej

  • 6 średniej wielkości ogórków kiszonych

  • 1 jabłko

  • 1/2 słoika marynowanego selera (lub łodyga pokrojonego w plasterki selera naciowego)

  • 4 ugotowane na twardo jajka (opcjonalnie)

  • 4 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki ostrej musztardy

  • sól, pieprz  (wedle uznania)

Wykonanie:

Groszek, kukurydzę i selera marynowanego odsączyć dokładnie z zalewy (po odsączeniu selera można pokroić na mniejsze kawałki). Przełożyć do salaterki.
Pora obrać i pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pozostałych składników.

Ogórki pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ogórków (dzięki temu jabłko nie ściemnieje), wymieszać i dobrze odcisnąć. Dodać do składników w salaterce. Całość dokładnie wymieszać.

[Opcjonalnie: jajko pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Wymieszać.]

Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem oraz musztardą, doprawić solą i pieprzem.

Sałatkę oraz sos odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać. Podawać z pieczywem.

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego