>
Menu główne:
Sałatka gyros
Popularna sałatka w mojej wersji...
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
1 duży pomidor
1 cebula
1 żółta papryka
8 liści kapusty pekińskiej
6 łyżek ketchupu
4 łyżki majonezu
2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
przyprawa gyros, sól czosnkowa, pieprz kolorowy, pieprz cayenne (wedle uznania)
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Filety opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z przyprawą gyros, pieprzem cayenne i odrobiną soli. Odstawić na ok. 15 minut.
Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 minut, aż mięso będzie ładnie przypieczone.
Paprykę, cebulę, pomidora i ogórki pokroić w kostkę.
W salaterce ułożyć usmażone i wystudzone mięso i polać ketchupem. Następnie układać po kolei: odsączoną z zalewy kukurydzę, ogórki, pomidora, cebulę i paprykę.
Przygotować sos: majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym, jogurtem i musztardą. Doprawić solą czosnkową i pieprzem kolorowym. Polać sałatkę.
Kapustę pekińską poszatkować drobno i ułożyć na wierzchu sałatki.