>
Menu główne:
Sałatka Cezar
Pasuje jako przekąska ale dzięki grzankom jest na tyle sycąca, że może stanowić również danie główne.
Składniki:
(na ok. 4 porcje)
300 g sałaty lodowej lub mieszanych sałat (lodowa, dębowa, lollo bianco, lollo rosso)
3 małe pomidory
2 filety z kurczaka
2 kajzerki
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jajka
sól, biały pieprz, pieprz cayenne (wedle uznania)
Na sos:
3 łyżki octu balsamicznego
pół kubeczka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
sól, biały pieprz (wedle uznania)
kilka kropel sosu worcester
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Ponadto:
olej do smażenia
wiórki parmezanu do posypania
Wykonanie:
Kajzerki pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze do pieczenia i piec w 180 stopniach C do zrumienienia. Pod koniec pieczenia można je posypać parmezanem.
Filety opłukać, obrać, podzielić na cienkie kotlety. Rozbić lekko tłuczkiem. Doprawić solą, białym pieprzem i pieprzem cayenne.
Panierować dwukrotnie w mące kukurydzianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.