Sajgonki z warzywami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Sajgonki z warzywami


 

Składniki:

(na ok. 12 sajgonek)

  • 1 cebula

  • 1 por (biała część)

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 marchewki

  • 6-7 grzybów mun

  • 100 g makaronu sojowego nitki lub wstążki

  • mała puszka kukurydzy

  • mała puszka kiełków fasoli mung

  • szklanka posiekanych pędów bamsusa

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 6 liści kapusty pekińskiej

  • 6 łyżek sosu sojowo-grzybowego

  • ok. 4 łyżek przyprawy 5 smaków

  • ok. 5 łyżek sosu Tao Tao z chili

  • 4 łyżki octu ryżowego

  • 4 łyżki oleju sezamowego

  • odrobina pieprzu syczuańskiego

  • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)

  • 2 jajka

  • papier ryżowy


Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Wykonanie:


Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w krążki, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Imbir obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki opłukać, obrać i pokroić w drobną kostkę.

Grzyby mun zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odsączyć i pokroić je w paski.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek; chwilę smażyć. Następnie dodać pora, pędy bambusa, grzyby mun, paprykę i marchewkę, smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Dodać imbir, przyprawę 5 smaków, sos sojowo-grzybowy, sos Tao Tao i pieprz syczuański. Gdy warzywa będą miękkie, dodać poszatkowane liście kapusty pekińskiej i kukurydzę. Dusić bez przykrycia, aż kapusta zmięknie a farsz dobrze odparuje. Dodać olej sezamowy i posiekane kiełki fasoli, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą; lekko wystudzić. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.

Makaron włożyć do rondelka z wrzątkiem, dodać ocet ryżowy, wymieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie makaron odcedzić i wymieszać z farszem.
Płaty papieru ryżowego moczyć w letniej wodzie, układać na nich farsz i zwijać, jak krokiety. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Podawać z sosem Tao Tao z ananasem.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego