>
Menu główne:
Sajgonki
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule
6-
1 duża marchewka
1 puszka kiełków fasoli mung
1 mała puszka kukurydzy (opcjonalnie)
1 jajko
100 g makaronu sojowego lub ryżowego
2 garście grzybów mun
30 płatów papieru ryżowego
2 łyżki sosu sojowo -
1 łyżka sosu do sajgonek
1 łyżka oleju słonecznikowego
3 łyżki oleju sezamowego
przyprawa 5 smaków, mielony imbir, pieprz syczuański (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso usmażyć -
Cebule i marchewkę obrać, cebule drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Przełożyć do wystudzonego mięsa. Dodać odsączone z zalewy i pkrojone kiełki i ewentualnie kukurydzę.
Grzyby mun i makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i posiekać. Dodać do reszty składników.
Doprawić; wymieszać dokładnie.
Placki papieru ryżowego moczyć chwilę w letniej wodzie, kłaść na stolnicy lub blacie, napełniać farszem i zwijać. Układać w naczyniu do zapiekania nasmarowanym olejem sezamowym. Wierzch każdej sajgonki posmarować pozostałym olejem.
Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Podawać np. z sosem słodko-