Sajgonki - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Sajgonki

 

Składniki:

(na ok. 30 sztuk)

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 cebule

  • 6-8 liści kapusty pekińskiej

  • 1 duża marchewka

  • 1 puszka kiełków fasoli mung

  • 1 mała puszka kukurydzy (opcjonalnie)

  • 1 jajko

  • 100 g makaronu sojowego lub ryżowego

  • 2 garście grzybów mun

  • 30 płatów papieru ryżowego

  • 2 łyżki sosu sojowo - grzybowego

  • 1 łyżka sosu do sajgonek

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • 3 łyżki oleju sezamowego

  • przyprawa 5 smaków, mielony imbir, pieprz syczuański (wedle uznania)

Wykonanie:

Mięso usmażyć  - cały czas mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek - na łyżce oleju słonecznikowego, aż nabierze złoto-brązowego koloru; wystudzić.

Cebule i marchewkę obrać, cebule drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Przełożyć do wystudzonego mięsa. Dodać odsączone z zalewy i pkrojone kiełki i ewentualnie kukurydzę.

Grzyby mun i makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i posiekać. Dodać do reszty składników.
Doprawić; wymieszać dokładnie.

Placki papieru ryżowego moczyć chwilę w letniej wodzie, kłaść na stolnicy lub blacie, napełniać farszem i zwijać. Układać w naczyniu do zapiekania nasmarowanym olejem sezamowym. Wierzch każdej sajgonki posmarować pozostałym olejem.
Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Podawać np. z sosem słodko-pikantnym lub sosem do sajgonek Tao Tao.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego