>
Menu główne:
Ryba z porem w sosie majonezowym
Przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) na tą pyszną rybkę otrzymałam od koleżanki, która zapewniała, że tak przyrządzona ryba błyskawicznie znika. I miała rację! :)
Składniki:
1 kg filetów rybnych (np. mintaj, morszczuk, dorsz)
1 duży por
pół słoika majonezu
5 łyżek gęstej śmietany 12 %
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Rybę opłukać, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na papierowym ręczniku, zostawić do ostygnięcia.
Pora pokroić w cieniutkie półplasterki, przełożyć na sitko i sparzyć, wystudzić.
Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, koncentratem i ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać przestudzonego pora, wymieszać.
W naczyniu rozsmarować cienką warstwę sosu, następnie układać na przemian rybę i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos.
Rybę wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.