Ryba z porem w sosie majonezowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Ryba z porem w sosie majonezowym

Przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) na tą pyszną rybkę otrzymałam od koleżanki, która zapewniała, że tak przyrządzona ryba błyskawicznie znika. I miała rację! :)


 

Składniki:


  • 1 kg filetów rybnych (np. mintaj, morszczuk, dorsz)

  • 1 duży por

  • pół słoika majonezu

  • 5 łyżek gęstej śmietany 12 %

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka ketchupu

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • sól, pieprz (wedle uznania)



Wykonanie:

Rybę opłukać, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na papierowym ręczniku, zostawić do ostygnięcia.

Pora pokroić w cieniutkie półplasterki, przełożyć na sitko i sparzyć, wystudzić.

Przygotować sos: majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, koncentratem i ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać przestudzonego pora, wymieszać.

W naczyniu rozsmarować cienką warstwę sosu, następnie układać na przemian rybę i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos.

Rybę wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego