Ryba w sosie cytrynowo-pietruszkowym - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Ryba w sosie cytrynowo - pietruszkowym

Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania ryby.

 

Składniki:

(na 3 porcje)

  • 6 filetów rybnych

  • 3 ząbki czosnku

  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb (opcjonalnie)

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny



Wykonanie:

Filety rybne umyć,pokroić na kawałki lub - jeśli są mniejsze - pozostawić w całości. Czosnek posiekać w cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrz oliwę, dodać czosnek i chwilę smażyć (należy uważać, żeby czosnek się nie przypiekł). Włożyć kawałki ryby, posyp solą, pieprzem cytrynowym i ewentualnie przyprawą do ryb. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, ok. 10 minut. Jeśli filety są grubsze, czas duszenia należy wydłużyć. Ryba ma być miękka, ale nie rozpadać się.

Gdy filety będą już miękkie, dodać wyciśnięty sok z cytryny i posyp pietruszką. Dusić jeszcze ok. 2 minut.

Podawać ze świeżą bagietką lub kajzerką, przybrane plasterkami limonki. Można podawać na zimno lub na ciepło.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego