Ryba po grecku - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Ryba po grecku

Czyli ryba z warzywami :)

Składniki:
(na 8 porcji)

  • 8 filetów rybnych

  • 6 średnich marchewek

  • 3 średnie korzenie pietruszki,

  • 1 mały seler

  • 5 główek cebuli

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • sól, pieprz biały, cukier (wedle uznania)

  • bułka tarta

  • mąka kukurydziana

  • 2 jajka

  • olej do smażenia




Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w półtalarki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć starte warzywa. Po kilku minutach przykryć pokrywką i poddusić.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać olej. Rybę doprawić solą i białym pieprzem. Panierować w mące, jajku i bułce; smażyć na rozgrzanej patelni. Usmażone kawałki odkładać na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Warzywa podlać 1/2 szklanki wody i dusić.

Po usmażeniu filetów, podsmażyć cebulę;  dodać do pozostałych warzyw. Dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić odrobiną cukru i podlać znowu 1/2 szklanki wody. Dusić do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Sok z warzyw musi odparować na tyle, by warzywa miały dość ścisłą konsystencję.  

Na półmisku układać na przemian warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawić do wystygnięcia. Udekorować gałązkami natki pietruszki.

Danie najlepiej przygotować 1 lub 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego