>
Menu główne:
Rożki francuskie z szynką i oliwkami
Można podawać same bądź jako dodatek do zupy.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 plasterków szynki
2 garście czarnych, krojonych oliwek
80-
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz, bazylia, oregano (wedle uznania)
Wykonanie:
Cebulę obrać i wraz z szynką posiekać w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać masło, dodać szynkę i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, zeszklić i poddusić do miękkości. Dodać oliwki i przyprawy, wymieszać i przestudzić.
Ciasto rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć farsz, posypać serem, złożyć w trójkąt, sklejając brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypać ziołami.
Zapiekać 10-