Rożki francuskie z szynką i oliwkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Rożki francuskie z szynką i oliwkami

Można podawać same bądź jako dodatek do zupy.

 

Składniki:

(na 6 sztuk)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 6 plasterków szynki

  • 2 garście czarnych, krojonych oliwek

  • 80-100 g utartej mozzarelli

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 jajko

  • sól, pieprz, bazylia, oregano (wedle uznania)

Wykonanie:


Cebulę obrać i wraz z szynką posiekać w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać masło, dodać szynkę i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, zeszklić i poddusić do miękkości. Dodać oliwki i przyprawy, wymieszać i przestudzić.

Ciasto rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć farsz, posypać serem, złożyć w trójkąt, sklejając brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypać ziołami.

Zapiekać 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać gorące.








 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego