Rosół z kury - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Rosół z kury


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 2 skrzydełka  z kury (lub z kurczaka)

  • 2 udka z kury (lub z kurczaka)

  • 1/2 pora

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 kostka rosołowa z kury

  • sól, pieprz czarny, vegeta (wedle uznania)

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki



Wykonanie:

Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody; lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie zbierać powstałe na powierzchni wody szumowiny.

Warzywa obrać, opłukać. Pokrojone na mniejsze kawałki marchewki oraz pozostałe warzywa (w całości) dodać do  wywaru. Dodać kostkę rosołową i ewentualnie vegetę. Gotować, aż warzywa staną się miękkie.

Tuż przed podaniem doprawić czarnym pieprzem. Podawać z makaronem typu nitki, posypane natką pietruszki.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego