>
Menu główne:
Rosół z kury
Składniki:
2 skrzydełka z kury (lub z kurczaka)
2 udka z kury (lub z kurczaka)
1/2 pora
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 kostka rosołowa z kury
sól, pieprz czarny, vegeta (wedle uznania)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody; lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie zbierać powstałe na powierzchni wody szumowiny.
Warzywa obrać, opłukać. Pokrojone na mniejsze kawałki marchewki oraz pozostałe warzywa (w całości) dodać do wywaru. Dodać kostkę rosołową i ewentualnie vegetę. Gotować, aż warzywa staną się miękkie.
Tuż przed podaniem doprawić czarnym pieprzem. Podawać z makaronem typu nitki, posypane natką pietruszki.