Rolmopsy z pieprzem indyjskim - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Rolmopsy z pieprzem indyjskim


Składniki:

(na 8 porcji)

  • 8 śledzi solonych w płatach (matiasów)

  • 2 cebule

  • 2 grzyby suszone

  • 8 pasków papryki marynowanej (czerwonej lub żółtej)

  • 8 pasków ogórka konserwowego

  • 4 łyżki ostrej musztardy (np. dijon)


Zalewa:

  • 200 ml zimnej wody

  • 1/2 szklanki białego octu winnego

  • 1/2 szklanki ciemnego octu balsamicznego

  • 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego

  • 50 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów

  • 1/2 łyżki cukru

  • 4 łyżki grubomielonego pieprzu indyjskiego



Wykonanie:

Śledzie opłukać i osuszyć.
Cebule obrać, pokroić w półplasterki.
Suszone grzyby gotować ok. 30 minut. Odcedzić, wywar pozostawić do wystygnięcia. Grzyby pokroić w paski.

Każdego płata śledziowego posmarować cienko musztardą, ułożyć na wierzchu pasek grzyba oraz po kawałku ogórka, papryki i cebuli; zwinąć jak roladkę i spiąć wykałaczką.

W słoiku układać na przemian cebulę i rolmopsy - ostatnią warstwą powinna być cebula. Całość lekko ugnieść.

Z podanych składników przygotować zalewę i wlać do śledzi - powinny być w całości zakryte płynem.
Słoik zakręcić i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Podawać z pieczywem. Przed podaniem można jeszcze posypać pieprzem indyjskim.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego