>
Menu główne:
Roladki rybne z pesto i warzywami
Składniki:
8 filetów rybnych (np. morszczuk, dorsz, miruna)
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
kilka drobno posiekanych zielonych oliwek
1 mały słoiczek zielonego pesto
2 łyżki masła
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
50 ml śmietany kremówki 18 % (opcjonalnie)
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć.
Cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę opłukać i pokroić w drobną kostkę, dodać oliwki, całość wymieszać.
Każdy kawałek ryby posmarować wewnątrz pesto, ułożyć przygotowany farsz i ciasno zwinąć, spinając wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żarodopornym wysmarowanym masłem. Wierzch posmarować sokiem cytrynowym wymieszanym z solą, pieprzem i oliwą.
Zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (w czasie pieczenia, jeśli zajdzie taka potrzeba, potrawę można podlać odrobiną wody). Przed końcem pieczenia odkryć, aby ryba się zrumieniła. Tuż przed podaniem, do powstałego w czasie pieczenia sosu można dodać kremówkę.
Podawać z gotowanym ryżem i dowolną surówką.