Roladki rybne z pesto i warzywami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Roladki rybne z pesto i warzywami

 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 8 filetów rybnych (np. morszczuk, dorsz, miruna)

  • 1 średnia cebula

  • 1 czerwona papryka

  • kilka drobno posiekanych zielonych oliwek

  • 1 mały słoiczek zielonego pesto

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 50 ml śmietany kremówki 18 % (opcjonalnie)

  • sól, pieprz (wedle uznania)



Wykonanie:

Rybę opłukać, osuszyć.

Cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę opłukać i pokroić w drobną kostkę, dodać oliwki, całość wymieszać.

Każdy kawałek ryby posmarować wewnątrz pesto, ułożyć przygotowany farsz i ciasno zwinąć, spinając wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu żarodopornym wysmarowanym masłem. Wierzch posmarować sokiem cytrynowym wymieszanym z solą, pieprzem i oliwą.

Zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (w czasie pieczenia, jeśli zajdzie taka potrzeba, potrawę można podlać odrobiną wody). Przed końcem pieczenia odkryć, aby ryba się zrumieniła. Tuż przed podaniem, do powstałego w czasie pieczenia sosu można dodać kremówkę.

Podawać z gotowanym ryżem i dowolną surówką.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego