>
Menu główne:
Roladki drobiowe z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 średniej wielkości pomidory
pół kulki mozzarelli
kilka zielonych lub czarnych oliwek
2-
3-
oregano, bazylia, sól czosnkowa, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć, obrać, każdy przeciąć wzdłuż na pół. Delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Mozzarellę i pomidory pokroić w paski. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po pasku mozzarelli i pomidora oraz ewentualnie kilka całych oliwek. Roladki spiąć wykałaczkami bądź szpadkami. Wierzch posypać bazylią i oregano.
Oliwę doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dodać rozkruszone papryczki, wymieszać. Zalewą polać roladki.
Piec pod przykryciem ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć, aby wierzch się zrumienił.
Podawać z ryżem z warzywami i sałatą lodową skropioną oliwą z oliwek i białym octem winnym.