Roladki drobiowe z pomidorami i mozzarellą - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Roladki drobiowe z pomidorami i mozzarellą

 

Składniki:

(na 4 roladki)


  • 2 filety z kurczaka

  • 2 średniej wielkości pomidory

  • pół kulki mozzarelli

  • kilka zielonych lub czarnych oliwek

  • 2-3 suszone papryczki peperoncino

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • oregano, bazylia, sól czosnkowa, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:


Filety opłukać, osuszyć, obrać, każdy przeciąć wzdłuż na pół. Delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Mozzarellę i pomidory pokroić w paski. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po pasku mozzarelli i pomidora oraz ewentualnie kilka całych oliwek. Roladki spiąć wykałaczkami  bądź szpadkami. Wierzch posypać bazylią i oregano.

Oliwę doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dodać rozkruszone papryczki, wymieszać. Zalewą polać roladki.
Piec pod przykryciem ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć, aby wierzch się zrumienił.

Podawać z ryżem z warzywami i sałatą lodową skropioną oliwą z oliwek i białym octem winnym.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego