>
Menu główne:
Rolada bananowa
Składniki:
kostka margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 opakowanie dowolnej galaretki
2 małe opakowania herbatników lub biszkoptów
1 opakowanie wafli
2-
Wykonanie:
3 wafle rozłożyć na lekko zmoczonej czystej ściereczce. W foliowej torebce rozkruszyć przy pomocy tłuczka pozostałą część wafli oraz herbatniki bądź biszkopty. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Do rondelka wlać mleko, gdy zacznie się gotować, dodać margarynę i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać kakao i mieszać, dodając partiami pokruszone wafle wraz z herbatnikami (biszkoptami), na końcu wlać galaretkę. Gotować jeszcze chwilę.
Na rozłożonych waflach rozprowadzić gorącą masę. Na jednym brzegu ułożyć banany. Zwinąć roladę. Chłodzić w lodówce. Po schłodzeniu pokroić w plastry.
Gotową roladę można polać polewą czekoladową.