Rolada bananowa - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Rolada bananowa


 

Składniki:


  • kostka margaryny

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżki kakao

  • 1 opakowanie dowolnej galaretki

  • 2 małe opakowania herbatników lub biszkoptów

  • 1 opakowanie wafli

  • 2-3 banany


Wykonanie:


3 wafle rozłożyć na lekko zmoczonej czystej ściereczce. W foliowej torebce rozkruszyć przy pomocy tłuczka pozostałą część wafli oraz herbatniki bądź biszkopty. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Do rondelka wlać mleko, gdy zacznie się gotować, dodać margarynę i cukier, mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać kakao i mieszać, dodając partiami pokruszone wafle wraz z herbatnikami (biszkoptami), na końcu wl galaretkę. Gotować jeszcze chwilę.

Na rozłożonych waflach rozprowadzić gorącą masę. Na jednym brzegu ułożyć banany. Zwinąć roladę. Chłodzić w lodówce. Po schłodzeniu pokroić w plastry.

Gotową roladę można polać polewą czekoladową.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego