Risotto z grzybami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Risotto z grzybami


 

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 200 g białego ryżu

  • 150 g pieczarek

  • 100 g leśnych grzybów

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:


Cebulę obrać, posiekać w kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Grzyby oczyścić i pokroić w grubszą kostkę.

W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem i dusić, aż grzyby będą na wpół miękkie. Następnie dodać surowy ryż, podlać wodą (tak, aby trochę zakryła ryż) i dusić na wolnym ogniu do miękkości ryżu. W razie potrzeby podlewać wodą, aby nie dopuścić do przypalenia się ryżu.

Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podawać.

Porada Blondynki:

Dla podkreœlenia smaku dania, mo¿na dodaæ pó³ szklanki bia³ego wytrawnego wina.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego