>
Menu główne:
Risotto z grzybami
Składniki:
200 g białego ryżu
150 g pieczarek
100 g leśnych grzybów
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Cebulę obrać, posiekać w kostkę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Grzyby oczyścić i pokroić w grubszą kostkę.
W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem i dusić, aż grzyby będą na wpół miękkie. Następnie dodać surowy ryż, podlać wodą (tak, aby trochę zakryła ryż) i dusić na wolnym ogniu do miękkości ryżu. W razie potrzeby podlewać wodą, aby nie dopuścić do przypalenia się ryżu.
Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podawać.
Porada Blondynki: |