Racuchy z jabłkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Racuchy z jabłkami

Smaczne, z delikatnym wnętrzem. Oryginalny przepis znajduje się tutaj
.

 

Składniki:

(na ok. 22 sztuki)

  • 2 szklanki mleka

  • 2,5 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • pół łyżeczki sody

  • 3-4 łyżki cukru cynamonowego

  • szczypta soli

  • 2-3 jabłka

  • 1 łyżka octu

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:


Żółtka oddzielić od białek. Mleko, mąkę, cukier cynamonowy, sodę i żółtka wymieszać mikserem, dodać ocet. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do ciasta, po czym lekko wymieszać łyżką. Obrane jabłka pokroić w plastry. Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać 2 łyżki ciasta, układać plasterek jabłka i ponownie łyżkę ciasta, aby pokryć owoc. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone racuchy układać na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną, posypać je cukrem pudrem.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego