>
Menu główne:
Racuchy z jabłkami
Smaczne, z delikatnym wnętrzem. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
2 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki
2 jajka
pół łyżeczki sody
3-
szczypta soli
2-
1 łyżka octu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Mleko, mąkę, cukier cynamonowy, sodę i żółtka wymieszać mikserem, dodać ocet. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do ciasta, po czym lekko wymieszać łyżką. Obrane jabłka pokroić w plastry. Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewać 2 łyżki ciasta, układać plasterek jabłka i ponownie łyżkę ciasta, aby pokryć owoc. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone racuchy układać na papierowym ręczniku, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygną, posypać je cukrem pudrem.