Quesadillas ze szpinakiem i kurczakiem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Quesadillas ze szpinakiem i kurczakiem


 

Składniki:

(na 8 porcji)

  • 4 pszenne tortille

  • 2 filety z kurczaka

  • 400 g liści szpinaku

  • 400 g tartej mozzarelli

  • 50 ml śmietany kremówki 12 %

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub pieprzu cayenne)

  • 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego

  • sól, biały pieprz (wedle uznania)

Wykonanie:

Filety z kurczaka obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem pomarańczowym, usmażyć na rumiano na łyżce oleju.

Szpinak przebrać, opłukać i osuszyć, czosnek obrać, kukurydzę odsączyć z zalewy.

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać posiekany szpinak i chwilę dusić, doprawić solą, białym pieprzem i kremówką.

Drugą patelnię (najlepiej do naleśników) rozgrzać, położyć na niej placek tortilli i chwilę podgrzewać. Następnie tortillę odwrócić na drugą stronę, posypać mozzarellą, gdy ser zacznie się topić, nałożyć trochę szpinaku, kurczaka i kukurydzy, doprawić kolendrą i papryką, złożyć na pół, zapiekać z obu stron, aż ciasto lekko się zrumieni i stanie delikatnie chrupiące.


Każdą tortillę przekroić na pół, podawać z sosem guacamole i kwaśną śmietaną.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego