>
Menu główne:
Quesadillas ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
4 pszenne tortille
2 filety z kurczaka
400 g liści szpinaku
400 g tartej mozzarelli
50 ml śmietany kremówki 12 %
4 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 łyżka oleju roślinnego
2 łyżki masła
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub pieprzu cayenne)
1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego
sól, biały pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Filety z kurczaka obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem pomarańczowym, usmażyć na rumiano na łyżce oleju.
Szpinak przebrać, opłukać i osuszyć, czosnek obrać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać posiekany szpinak i chwilę dusić, doprawić solą, białym pieprzem i kremówką.
Drugą patelnię (najlepiej do naleśników) rozgrzać, położyć na niej placek tortilli i chwilę podgrzewać. Następnie tortillę odwrócić na drugą stronę, posypać mozzarellą, gdy ser zacznie się topić, nałożyć trochę szpinaku, kurczaka i kukurydzy, doprawić kolendrą i papryką, złożyć na pół, zapiekać z obu stron, aż ciasto lekko się zrumieni i stanie delikatnie chrupiące.
Każdą tortillę przekroić na pół, podawać z sosem guacamole i kwaśną śmietaną.