Pulpeciki z soczewicy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pulpeciki z soczewicy

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

 

Składniki:

(na ok. 20 pulpecików)

Na pulpety:

  • czerwona soczewica (ok. 100 gram suchej)

  • bułka tarta

  • kuskus (suchy)

  • 1 łyżka kuminu

  • 1 łyżka pieprzu cayenne

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 jajko

  • 1 mała cebula (niewielka)

  • sól, pieprz (wedle uznania)



Na sos:

  • 2 puszki pomidorów

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa (łyżka)

  • oregano, świeża bazylia, sól, pieprz (wedle uznania)

  • łyżka cukru


Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Wykonanie:


Soczewicę ugotować, nieco rozgotowując. W misce roztrzepać jajko, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, kuminem i pietruszką. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać wraz z ugotowaną i przestudzoną soczewicą do jajka. Całość dokładnie wymieszać.
Do masy dodać kuskus (suchy) i bułkę tartą
tyle, ile potrzeba, by masa była podatna na modelowanie lepiąca, lecz nie za bardzo. Należy przy tym pamiętać, że zarówno kuskus jak i bułka tarta będą wchłaniać wodę. Uformować w dłoniach niewielkie kulki i obracając je, smażyć w niezbyt głębokim tłuszczu na oleju sięgającym na ok. 1-2 cm.

Przygotować sos. Na oliwie podsmażyć
pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pomidory i przyprawy. Sos gotować, aż pomidory rozpadną się lekko. Tuż przed podaniem do sosu dodać pulpety.

Podawać z makaronem, kaszą, ryżem lub same.











 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego