>
Menu główne:
Pulpeciki z soczewicy
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Składniki:
Na pulpety:
czerwona soczewica (ok. 100 gram suchej)
bułka tarta
kuskus (suchy)
1 łyżka kuminu
1 łyżka pieprzu cayenne
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
1 mała cebula (niewielka)
sól, pieprz (wedle uznania)
Na sos:
2 puszki pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa (łyżka)
oregano, świeża bazylia, sól, pieprz (wedle uznania)
łyżka cukru
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę ugotować, nieco rozgotowując. W misce roztrzepać jajko, doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, kuminem i pietruszką. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dodać wraz z ugotowaną i przestudzoną soczewicą do jajka. Całość dokładnie wymieszać.
Do masy dodać kuskus (suchy) i bułkę tartą – tyle, ile potrzeba, by masa była podatna na modelowanie – lepiąca, lecz nie za bardzo. Należy przy tym pamiętać, że zarówno kuskus jak i bułka tarta będą wchłaniać wodę. Uformować w dłoniach niewielkie kulki i obracając je, smażyć w niezbyt głębokim tłuszczu – na oleju sięgającym na ok. 1-
Przygotować sos. Na oliwie podsmażyć
Podawać z makaronem, kaszą, ryżem lub same.