Potrawka z cielęciny w winnym sosie - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Potrawka z cielęciny w winnym sosie

Przepis pochodzi z gazety "Sól i pieprz" nr 1/2012.

 

Składniki:
(na 4 porcje)

  • 600 g cielęciny bez kości

  • 5 szalotek

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 marchwie

  • 1/2 selera

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina

  • 350 ml bulionu z cielęciny

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • po 1 łyżeczce posiekanego tymianku i rozmarynu

  • sól, świeżo zmielony pieprz (wedle uznania)



Wykonanie:


Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku i szalotki przeciąć na pół,  pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, wyjąć. Na tłuszczu ze smażenia mięsa poddusić warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Chwilę podgrzewać i dodać wino. Gotować, aż trochę odparuje. Wlać bulion, dodać przyprawy oraz zioła. Włożyć usmażone wcześniej mięso i dusić do miękkości (ok. 90 minut).

Podawać z gotowanymi na parze ziemniakami.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego