>
Menu główne:
Potrawka z cielęciny w winnym sosie
Przepis pochodzi z gazety "Sól i pieprz" nr 1/2012.
Składniki:
(na 4 porcje)
600 g cielęciny bez kości
5 szalotek
3 ząbki czosnku
2 marchwie
1/2 selera
2 łyżki oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
150 ml czerwonego wytrawnego wina
350 ml bulionu z cielęciny
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
po 1 łyżeczce posiekanego tymianku i rozmarynu
sól, świeżo zmielony pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku i szalotki przeciąć na pół, pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, wyjąć. Na tłuszczu ze smażenia mięsa poddusić warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Chwilę podgrzewać i dodać wino. Gotować, aż trochę odparuje. Wlać bulion, dodać przyprawy oraz zioła. Włożyć usmażone wcześniej mięso i dusić do miękkości (ok. 90 minut).
Podawać z gotowanymi na parze ziemniakami.