>
Menu główne:
Polędwiczki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem
Składniki:
4 polędwiczki z kurczaka
200 g pieczarek
3 plastry żółtego sera
ok. 100 ml bulionu grzybowego
2 łyżki śmietany kremówki 18 %
zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz cayenne (wedle uznania)
Wykonanie:
Polędwiczki opłukać i lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami.
W naczyniu do zapiekania ułożyć polędwiczki. Zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut.
Orzechy obrać i rozgnieść w moździerzu na mniejsze kawałki.
Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plasterki; zrumienić na suchej patelni, dodać orzechy i smażyć jeszcze chwilę. Następnie podlać odrobiną bulionu grzybowego i smażyć, aż sok odparuje. Dodać 2 łyżki kremówki, doprawić solą i pieprzem cayenne.
Polędwiczki odkryć, na każdej położyć trochę pieczarek i plaster żółtego sera; zapiekać bez przykrycia jeszcze ok. 10 minut. Podawać np. z puree ziemniaczanym i dowolną surówką.