Polędwiczki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2014-11-14
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Polędwiczki drobiowe z pieczarkami i żółtym serem

 

Składniki:

(na 2 porcje)


  • 4 polędwiczki z kurczaka

  • 200 g pieczarek

  • 3 plastry żółtego sera

  • ok. 100 ml bulionu grzybowego

  • 2 łyżki śmietany kremówki 18 %

  • zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, sól, pieprz cayenne (wedle uznania)

Wykonanie:


Polędwiczki opłukać i lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami.

W naczyniu do zapiekania ułożyć polędwiczki. Zapiekać pod przykryciem ok. 40 minut.

Orzechy obrać i rozgnieść w moździerzu na mniejsze kawałki.

Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plasterki; zrumienić na suchej patelni, dodać orzechy i smażyć jeszcze chwilę. Następnie podlać odrobiną bulionu grzybowego i smażyć, aż sok odparuje. Dodać 2 łyżki kremówki, doprawić solą i pieprzem cayenne.

Polędwiczki odkryć, na każdej położyć trochę pieczarek i plaster żółtego sera; zapiekać bez przykrycia jeszcze ok. 10 minut. Podawać np. z puree ziemniaczanym i dowolną surówką.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego