Polędwiczka wieprzowa z kapustą pekińską - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Polędwiczka wieprzowa z kapustą pekińską

 

Składniki:

(na 4 osoby)

  • 400 g polędwiczki wieprzowej

  • 10 liści kapusty pekińskiej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki sake

  • 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego

  • 2 łyżeczki świeżego, startego imbiru

  • 2 łyżki oleju do smażenia w woku



Wykonanie:

W misce wymieszać dokładnie cukier, sake, starty imbir i sos sojowy.
Mięso opłukać, oczyścić, pokroić na cienkie paski, włożyć do przygotowanej marynaty i odstawić na maksymalnie 10 minut. Następnie mięso odsączyć na durszlaku, a marynatę zachować.

Z kapusty usunąć twarde łodygi, liści pokroić na grube paski.

W woku lub na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć ok. 5 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodać kapustę oraz marynatę z mięsa. Smażyć jeszcze chwilę.

Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego