>
Menu główne:
Polędwiczka wieprzowa z kapustą pekińską
Składniki:
400 g polędwiczki wieprzowej
10 liści kapusty pekińskiej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sake
1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
2 łyżki oleju do smażenia w woku
Wykonanie:
W misce wymieszać dokładnie cukier, sake, starty imbir i sos sojowy.
Mięso opłukać, oczyścić, pokroić na cienkie paski, włożyć do przygotowanej marynaty i odstawić na maksymalnie 10 minut. Następnie mięso odsączyć na durszlaku, a marynatę zachować.
Z kapusty usunąć twarde łodygi, liści pokroić na grube paski.
W woku lub na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć ok. 5 minut na dużym ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodać kapustę oraz marynatę z mięsa. Smażyć jeszcze chwilę.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.