Podudzia z kurczaka z fasolką szparagową - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Podudzia z kurczaka z fasolką szparagową

Potrawa ta jest badzo aromatyczna, dzięki dużej ilości ziół.

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 4 podudzia z kurczaka (mogą być też pałeczki lub całe udka)

  • 100 g pieczarek

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 łyżki majeranku

  • 2 łyżki czerwonej czubrycy

  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 200 ml ciepłej wody

  • vegeta, pieprz kolorowy (wedle uznania)



Wykonanie:

Podudzia opłukać, obrać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pieczarki i cebulę obrać. pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półplasterki; ułożyć w naczyniu wokół kawałków kurczaka.

Wszystkie zioła (opórcz majeranku), przyprawy, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek wymieszać z wodą. Przygotowaną zalewą polać mięso. Każdy kawałek mięsa posypać majerankiem; przykryć.

Całość zapiekać ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie do potrawy dołożyć fasolkę szparagową i podlać wodą (tak aby fasolka była zakryta). Piec jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia - gdy fasolka będzie już miękka - potrawę odkryć, aby mięso się z wierzchu zrumieniło.

Podawać z pieczywem lub opiekanymi ziemniakami i dowolną surówką.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego