>
Menu główne:
Podudzia z kurczaka z fasolką szparagową
Potrawa ta jest badzo aromatyczna, dzięki dużej ilości ziół.
Składniki:
4 podudzia z kurczaka (mogą być też pałeczki lub całe udka)
100 g pieczarek
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki majeranku
2 łyżki czerwonej czubrycy
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
2 ziarenka ziela angielskiego
200 ml ciepłej wody
vegeta, pieprz kolorowy (wedle uznania)
Wykonanie:
Podudzia opłukać, obrać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pieczarki i cebulę obrać. pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półplasterki; ułożyć w naczyniu wokół kawałków kurczaka.
Wszystkie zioła (opórcz majeranku), przyprawy, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek wymieszać z wodą. Przygotowaną zalewą polać mięso. Każdy kawałek mięsa posypać majerankiem; przykryć.
Całość zapiekać ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, następnie do potrawy dołożyć fasolkę szparagową i podlać wodą (tak aby fasolka była zakryta). Piec jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia -
Podawać z pieczywem lub opiekanymi ziemniakami i dowolną surówką.