Pleśniak - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Pleśniak


 

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny

  • 450 - 500 g mąki

  • 5 łyżek cukru

  • 4 jajka

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kilka kropli zapachu rumowego lub arakowego

  • 400 g powideł lub gęstej marmolady

Wykonanie:


Posiekać nożem tłuszcz z mąką, dodając 1 łyżkę cukru, proszek i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić je na trzy części. Do jednej części dodać kakao i razem wyrobić. Wszystkie trzy części ciasta wstawić do lodówki na 1-1,5 godz.

Następnie jedną część ciasta białego rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy lub tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowany spód ciasta upiec na jasno-kremowy kolor. Na upieczone i ostudzone ciasto równomiernie rozłożyć powidła z dodatkiem aromatu. Następnie chłodne ciasto z kakao utrzeć na tarce z największymi otworami, bezpośrednio na warstwę powideł. Na tę warstwę nałożyć ubitą z białek pianę, usztywnioną 4 łyżkami cukru pudru. Z kolei na warstwę piany utrzeć także na tarce pozostałe ciasto białe.
Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kroić po ostygnięciu.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego