>
Menu główne:
Pleśniak
Składniki:
250 g masła lub margaryny
450 -
5 łyżek cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli zapachu rumowego lub arakowego
400 g powideł lub gęstej marmolady
Wykonanie:
Posiekać nożem tłuszcz z mąką, dodając 1 łyżkę cukru, proszek i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić je na trzy części. Do jednej części dodać kakao i razem wyrobić. Wszystkie trzy części ciasta wstawić do lodówki na 1-
Następnie jedną część ciasta białego rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy lub tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowany spód ciasta upiec na jasno-
Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kroić po ostygnięciu.