>
Menu główne:
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
Składniki:
3 cukinie
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki otrąb owsianych
sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)
Na sos:
pół kubeczka jogurtu naturalnego
1 mały ogórek, pokrojony w drobną kostkę
sól czosnkowa, czarny, grubo mielony pieprz (wedle uznania)
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Jogurt wymieszać z ogórkiem, doprawić solą czosnkową i pieprzem, odstawić do lodówki.
Cukinie opłukać, odciąć koniec, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę, następnie jajka i otręby. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, lekko przy tym spłaszczając i smażyć z obu stron, aż placki nabiorą złocistego koloru. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać z sosem.