>
Menu główne:
Placki ziemniaczane
Składniki:
0,5 kg mączystych ziemniaków
1 średniej wielkości marchewka
1 jajko
1 średniej wielkości drobno posiekana cebula
1 łyżka soku z cytryny
4-
sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Warzywa obrać i opłukać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać przy pomocy przystawki do miksera (lub przy pomocy maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia ziemniaków). Wymieszać z sokiem cytrynowym (dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją). Marchewkę utrzeć lub bardzo drobno posiekać.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, lekko przy tym spłaszczając i smażyć z obu stron, aż placki nabiorą złocistego koloru. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać z dowolnym sosem i np. zieloną sałatą.