Placki ziemniaczane - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Placki ziemniaczane

 

Składniki:

(na ok. 6-8 średniej wielkości placków)

  • 0,5 kg mączystych ziemniaków

  • 1 średniej wielkości marchewka

  • 1 jajko

  • 1 średniej wielkości drobno posiekana cebula

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 4-6 łyżek bułki tartej

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)


Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Wykonanie:


Warzywa obrać i opłukać. Ziemniaki  zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać przy pomocy przystawki do miksera (lub przy pomocy maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia ziemniaków). Wymieszać z sokiem cytrynowym (dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją).  Marchewkę utrzeć lub bardzo drobno posiekać.

Wszystkie składniki ze sobą połączyć, doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, lekko przy tym spłaszczając i smażyć z obu stron, aż placki nabiorą złocistego koloru. Odsączać na papierowym ręczniku.

Podawać z dowolnym sosem i np. zieloną sałatą.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego