Placki ziemniaczane II - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Placki ziemniaczane II

 

Składniki:

(na ok. 8 średniej wielkości placków)

  • 800 g mączystych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 ząbek czosnku

  • 6-8 łyżek mąki krupczatki

  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)


Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Wykonanie:


Ziemniaki obrać i opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem cytrynowym (dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie jajko i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, lekko przy tym spłaszczając i smażyć z obu stron, aż placki nabiorą złocistego koloru. Odsączać na papierowym ręczniku.

Podawać same bądź z dowolnym sosem i surówką.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego