>
Menu główne:
Placki ziemniaczane II
Składniki:
800 g mączystych ziemniaków
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
6-
sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem cytrynowym (dzięki temu ziemniaki nie ściemnieją). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie jajko i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać masę, lekko przy tym spłaszczając i smażyć z obu stron, aż placki nabiorą złocistego koloru. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać same bądź z dowolnym sosem i surówką.