Pizza z kiełbasą chorizo - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pizza z kiełbasą chorizo

 

Składniki:
(na 2 pizze)

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki

  • 7 g suchych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Sos:

  • 1 puszka pomidorów w kawałkach bez skórki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól (wedle uznania)


Wierzch:

  • 1 kiełbaska chorizo pokrojona w plasterki

  • kilka plasterków parmezanu

  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w plasterki

  • 3-4 łyżki kukurydzy

  • 3-4 łyżki krojonych, marynowanych pieczarek

  • kilka zielonych oliwek z pestkami

  • oregano i bazylia do posypania


Wykonanie:


Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól. Wymieszać. Dodawać stopniowo wodę i wyrabiać. Następnie pięściami wgnieść oliwę (w razie potrzeby dodać więcej). Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i aksamitne w dotyku.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Sos:

Pomidory wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.

Ciasto rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia pizzy i uformować brzeg. Posmarować sosem i ułożyć poszczególne składniki. Całość posypać oregano i bazylią.

Piec ok. 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C, na drugiej półce od dołu. Pokroić na kawałki i od razu podawać.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego