Pizza bez piekarnika - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pizza bez piekarnika

Przepis na tą wyśmienitą pizzę pochodzi stąd
. W moim przypadku ciasto wyrosło tak, że wyszło z niego 6 cienkich placków o średnicy 26 cm.

 

Składniki:
(na ok. 6 porcji)


Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 270 ml ciepłej wody

  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 4 łyżki oliwy


Na sos:

  • 1,5 szklanki krojonych pomidorów z puszki

  • pieprz, sól czosnkowa, bazylia, oregano (wedle uznania)

Wykonanie:


Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut)*.

Przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki podsmażyć na patelni, aż do odparowania nadmiaru płynu, przyprawić czosnkiem, pieprzem i solą do smaku. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.

Ciasto podzielić na 6 części. Każdą kulę rozwałkować formując okrąg zbliżony średnicą do wymiarów dna patelni. Podgrzać patelnię. Przygotowany placek umieścić na suchej, ciepłej patelni i opiekać około 3 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka niezwłocznie posmarować sosem pomidorowym i przybrać dodatkami**, na wierzchu kładąc ser. Przykryć patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 6 minut, ser powinien się roztopić a spód podpiec. W ten sam sposób przygotować pozostałe porcje ciasta.
Ciasto można także schować na 1-2 dni do lodówki (w foliowym woreczku na żywność) lub zamrozić.


* Z mojego doświadczenia wynika, że po wyrośnięciu ciasto najlepiej schować na całą noc do lodówki. W lodówce jeszcze podrośnie i będzie smaczniejsze.
** W roli dodatków wystąpiły: szpinak - podduszony na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawiony solą i białym pieprzem, szynka parmeńska, pieczarki, czarne oliwki, kolorowe pomidorki koktajlowe, mozzarella, parmezan.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego