>
Menu główne:
Pizza bez piekarnika
Przepis na tą wyśmienitą pizzę pochodzi stąd. W moim przypadku ciasto wyrosło tak, że wyszło z niego 6 cienkich placków o średnicy 26 cm.
Składniki:
(na ok. 6 porcji)
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
270 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy
Na sos:
1,5 szklanki krojonych pomidorów z puszki
pieprz, sól czosnkowa, bazylia, oregano (wedle uznania)
Wykonanie:
Wodę wymieszać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić zagłębienie i wlać drożdżowy zaczyn, dodać oliwę i wymieszać wszystko łyżką, a następnie ręką. Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-
Przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki podsmażyć na patelni, aż do odparowania nadmiaru płynu, przyprawić czosnkiem, pieprzem i solą do smaku. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą kulę rozwałkować formując okrąg zbliżony średnicą do wymiarów dna patelni. Podgrzać patelnię. Przygotowany placek umieścić na suchej, ciepłej patelni i opiekać około 3 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka niezwłocznie posmarować sosem pomidorowym i przybrać dodatkami**, na wierzchu kładąc ser. Przykryć patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 6 minut, ser powinien się roztopić a spód podpiec. W ten sam sposób przygotować pozostałe porcje ciasta.
Ciasto można także schować na 1-
* Z mojego doświadczenia wynika, że po wyrośnięciu ciasto najlepiej schować na całą noc do lodówki. W lodówce jeszcze podrośnie i będzie smaczniejsze.
** W roli dodatków wystąpiły: szpinak -