Pierogi z kaszą gryczaną - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną



 

Składniki:
(na ok. 60 sztuk pierogów z placuszków średnicy 6 cm)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka ciepłej wody


Farsz:

  • 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (po 100 g)

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • sól, pieprz biały (wedle uznania)

  • 2 łyżki masła




Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, doprawić solą i pieprzem. Dodać kaszę i jajka, dokładnie wymieszać.

Z mąki, jajka, soli i wody zagnieść ciasto - powinno być sprężyste i nie za suche.

Gotowe ciasto dzielić na porcje i cienko rozwałkowywać. W czasie wałkowania podsypywać mąką, aby nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać placuszki; nakładać farsz, brzegi smarować wodą i sklejać, robiąc ozdobną "falbankę".

Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 - 7 minut od momentu wypłynięcia (czas gotowania zależny od grubości ciasta).

Można podawać polane zrumienioną bułką tartą z masłem, podsmażonym boczkiem lub posypane cebulką prażoną
.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego