>
Menu główne:
Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki:
(na ok. 60 sztuk pierogów z placuszków średnicy 6 cm)
Ciasto:
500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (po 100 g)
2 cebule
2 jajka
sól, pieprz biały (wedle uznania)
2 łyżki masła
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, doprawić solą i pieprzem. Dodać kaszę i jajka, dokładnie wymieszać.
Z mąki, jajka, soli i wody zagnieść ciasto -
Gotowe ciasto dzielić na porcje i cienko rozwałkowywać. W czasie wałkowania podsypywać mąką, aby nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać placuszki; nakładać farsz, brzegi smarować wodą i sklejać, robiąc ozdobną "falbankę".
Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 -
Można podawać polane zrumienioną bułką tartą z masłem, podsmażonym boczkiem lub posypane cebulką prażoną