Pierogi ruskie - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pierogi ruskie



 

Składniki:
(na ok. 90 sztuk pierogów z placuszków średnicy 8 cm)

Ciasto:

  • 800 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka ciepłej wody


Farsz:

  • 1 kg ziemniaków

  • 500 g półtłustego białego sera

  • 3 cebule

  • sól, pieprz biały, vegeta (wedle uznania)

  • 2 łyżki masła




Wykonanie:

Cebulę pokroić na kawałki, zeszklić na maśle, dodając odrobinę vegety. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
W maszynce zemleć składniki farszu: ser, wystudzone ziemniaki oraz cebulę. Doprawić solą oraz pieprzem.

Z mąki, jajka, soli i wody zagnieść ciasto - powinno być sprężyste i nie za suche.

Gotowe ciasto dzielić na porcje i cienko rozwałkowywać. W czasie wałkowania podsypywać mąką, aby nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać placuszki; nakładać farsz, brzegi smarować wodą i sklejać, robiąc ozdobną "falbankę".

Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 - 7 minut od momentu wypłynięcia (czas gotowania zależny od grubości ciasta).

Można podawać polane zrumienioną bułką tartą z masłem, podsmażonym boczkiem lub posypane cebulką prażoną
.






 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego