Piernik dukanowski - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Piernik dukanowski

Ciasto, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjny piernik. Przepis został zaczerpnięty z książki pt. 'Metoda doktora Dukana', autor: dr Pierre Dukan.



 

Składniki:
(na ok. 8 - 10 porcji)

  • 8 łyżek  otrąb owsianych

  • 4 łyżki otrąb pszennych

  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku

  • 1 torebka proszku do pieczenia

  • 6 łyżek stołowych beztłuszczowego białego serka

  • 3 jajka + 3 białka

  • 3 łyżki przyprawy do piernika (cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, imbir, goździki)

  • 2 łyżki słodziku w płynie (do pieczenia)



Wykonanie:

W misce wymieszać otręby, mleko w proszku i proszek do pieczenia. Dodać biały serek, dokładnie wymieszać, następnie dodać całe jajka i 3 białka. Wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przyprawy i słodzik.

Masę wlać do formy, posmarowanej oliwą za pomocą ręcznika papierowego ( w przypadku formy silikonowej smarowanie oliwą jest zbędne).

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sprawdzić czy piernik jest gotowy, nakłuwając go drewnianym patyczkiem, który powinien pozostać suchy.





 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego