Pieczeń rzymska - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Pieczeń rzymska


 

Składniki:


  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego

  • 5 surowych jajek

  • 4-5 jajek na twardo

  • 2 duże cebule (lub 3 małe)

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • pół natki pietruszki

  • ok. 1 szklanki bułki tartej

  • majeranek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz  (wedle uznania)

Wykonanie:

Mięso przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone (lub zmielone) cebule i przeciśnięty przez praskę (bądź zmielony) czosnek. Dodać przyprawy, majeranek i drobno posiekaną pietruszkę oraz surowe jajka; dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo bułkę tartą w takiej ilości, żeby masa była wilgotna, ale nie za mokra (ma się dobrze formować).
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (w przypadku formy silikonowej jest to zbędne), napełnić połową masy. Po środku zrobić przez całą długość rowek i ułożyć w nim ugotowane jajka. Przykryć pozostałą masą, lekko dociskając.

Piec ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Pieczeń można podawać na zimno, bądź na ciepło, jako danie obiadowe (np. z ziemniakami, sosem pieczeniowym i surówką).

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego