>
Menu główne:
Pieczeń rzymska
Składniki:
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
5 surowych jajek
4-
2 duże cebule (lub 3 małe)
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
pół natki pietruszki
ok. 1 szklanki bułki tartej
majeranek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone (lub zmielone) cebule i przeciśnięty przez praskę (bądź zmielony) czosnek. Dodać przyprawy, majeranek i drobno posiekaną pietruszkę oraz surowe jajka; dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo bułkę tartą w takiej ilości, żeby masa była wilgotna, ale nie za mokra (ma się dobrze formować).
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (w przypadku formy silikonowej jest to zbędne), napełnić połową masy. Po środku zrobić przez całą długość rowek i ułożyć w nim ugotowane jajka. Przykryć pozostałą masą, lekko dociskając.
Piec ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pieczeń można podawać na zimno, bądź na ciepło, jako danie obiadowe (np. z ziemniakami, sosem pieczeniowym i surówką).