>
Menu główne:
Penne ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki:
200 g makaronu penne
1 porcja mrożonego szpinaku w liściach (ok. 100 g)
1 filet z kurczaka
100 g pieczarek
1 serek topiony (100 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
vegeta, pieprz biały (wedle uznania)
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Fileta z kurczaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Doprawić vegetą i białym pieprzem. Usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki; podsmażyć. Dodać zamrożony szpinak, podlać odrobiną wody lub rosołku warzywnego; przykryć i podgrzewać na wolnym ogniu do rozmarznięcia szpinaku. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem. Poddusić.
Do składników na patelni dodać serek topiony (zwykły śmietankowy lub np. ze szczypiorkiem, z pieczarkami) i podgrzewać wolno, dopóki się nie rozpuści.
Następnie dodać usmażonego fileta. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie; wymieszać ze składnikami na patelni. Od razu podawać.