Penne ze szpinakiem i pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Penne ze szpinakiem i pieczarkami


 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 200 g makaronu penne

  • 1 porcja mrożonego szpinaku w liściach (ok. 100 g)

  • 1 filet z kurczaka

  • 100 g pieczarek

  • 1 serek topiony (100 g)

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • vegeta, pieprz biały (wedle uznania)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek



Wykonanie:

Fileta z kurczaka obrać i pokro w drobną kostkę. Doprawić vegetą i białym pieprzem. Usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni.

Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki; podsmażyć. Dodać zamrożony szpinak, podlać odrobiną wody lub rosołku warzywnego; przykryć i podgrzewać na wolnym ogniu do rozmarznięcia szpinaku. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem. Poddusić.
Do składników na patelni dodać serek topiony (zwykły śmietankowy lub np. ze szczypiorkiem, z pieczarkami) i podgrzewać wolno, dopóki się nie rozpuści.
Następnie dod usmażonego fileta. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie; wymieszać ze składnikami na patelni. Od razu podawać.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego