>
Menu główne:
Pełnoziarniste penne z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
250 g pełnoziarnistego makaronu penne
200 g fileta z kurczaka
100 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 opakowanie serka topionego z ziołami
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki masła
sól czosnkowa, pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Fileta obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą czosnkową i pieprzem.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Smażyć kawałki kurczaka, aż będą miękkie i przyrumienione. Następnie dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć, aż pieczarki się lekko zrumienią. Dodać cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Całość doprawić ziołami prowansalskimi. Dodać serek topiony i podgrzewać, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści. Dodać śmietanę, wymieszać.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Dodać do składników na patelni i wymieszać. Udekorować natką pietruszki. Podawać gorące.