Pełnoziarniste penne z kurczakiem i pieczarkami - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Pełnoziarniste penne z kurczakiem i pieczarkami

 

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 250 g pełnoziarnistego makaronu penne

  • 200 g fileta z kurczaka

  • 100 g pieczarek

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 opakowanie serka topionego z ziołami

  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 2 łyżki masła

  • sól czosnkowa, pieprz (wedle uznania)



Wykonanie:

Fileta obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą czosnkową i pieprzem.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Smażyć kawałki kurczaka, aż będą miękkie i przyrumienione. Następnie dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć, aż pieczarki się lekko zrumienią. Dodać cebulę i smażyć, aż stanie się szklista. Całość doprawić ziołami prowansalskimi. Dodać serek topiony i podgrzewać, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści. Dodać śmietanę, wymieszać.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Dodać do składników na patelni i wymieszać.  Udekorować natką pietruszki. Podawać gorące.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego