>
Menu główne:
Pasztet z selera
Składniki:
0,5 kg selera naciowego
0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki bułki tartej
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 jajka
1 kostka bulionu grzybowego
vegeta, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)
Wykonanie:
Selera, cebulę i czosnek obrać i posiekać przy pomocy przystawki siekającej miksera bądź zmielić w maszynce.
Przełożyć do rondelka, wlać wodę, dodać bulion, przyprawy i margarynę, doprowadzić do wrzenia; gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Wystudzić.
Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec ok. 1,5 h w temp. 180 stopni C. Wystudzić.