Pasztet z selera - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Pasztet z selera

 

Składniki:

(na blachę 20x17 cm)


  • 0,5 kg selera naciowego

  • 0,5 kostki masła lub margaryny   

  • 0,5 szklanki wody  

  • 0,5 szklanki bułki tartej

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 3 jajka  

  • 1 kostka bulionu grzybowego  

  • vegeta, świeżo mielony czarny pieprz (wedle uznania)


Wykonanie:

Selera, cebulę i czosnek obrać i posiekać przy pomocy przystawki siekającej miksera bądź zmielić w maszynce.
Przełożyć do rondelka, wlać wodę, dodać bulion, przyprawy i margarynę, doprowadzić do wrzenia; gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut. Wystudzić.
Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec ok. 1,5 h w temp. 180 stopni C. Wystudzić.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego