Pasztet z pieczarek - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Pasztet z pieczarek

 

Składniki:

(na 2 keksówki)


  • 1 kg pieczarek

  • 3 cebule

  • 2 szklanki otrąb owsianych

  • 4 jajka (białka + żółtka)

  • masło klarowane do smażenia

  • sól, pieprz (wedle uznania)

  • kilka wiórków masła

  • natka pietruszki


Wykonanie:

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie odparować na suchej patelni. Gdy sok odparuje, do pieczarek dodać łyżkę masła i jeszcze chwilę smażyć, aż do zrumienienia; przełożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na patelni na której smażyły się pieczarki; przełożyć do miski. Do pieczarek i cebuli dodać otręby, sól, pieprz, pietruszkę oraz żółtka; wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Pianę delikatnie wmieszać do masy. Masę włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła. Piec ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawać na zimno.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego