Pasztet z cukinii - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Pasztet z cukinii

Smakowity, pachnący, w zasadzie można jeść go nawet samego :) Przepis zaczerpnięty stąd.

 

Składniki:

(na blachę 20x17 cm)


  • 2 średnie cukinie

  • ok. 150 g ugotowanej kaszy bulgur

  • 1 biała cebula

  • ok. 1,5 szklanki bułki tartej

  • 3 gałązki rozmarynu

  • 3 żółtka + 3 białka jajek

  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • ok. 6-7 małych, pikantnych papryczek chili (konserwowych)

  • sól, pieprz, papryka wędzona, sos Worcestershire (wedle uznania)

Wykonanie:

Cukinie opłukać, odkroić końce, utrzeć na tarce o drobnych oczkach i lekko odsączyć. W dużej misce połączyć cukinię, ugotowaną kaszę, bułkę, oliwę, posiekany rozmaryn i przyprawy. Obie cebule i papryczki zmiksować lub bardzo drobno poszatkować i dodać do reszty składników. Wymieszać i sprawdzić, czy pasztet jest wystarczająco doprawiony - w razie konieczności doprawić a następnie dodać żółtka jaj.
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem), aż wierzch pasztetu będzie złoty.
Podawać na ciepło lub zimno.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego