Pasztet drobiowy - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Pasztet drobiowy

Ten pasztet to idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.


 

Składniki:

(na 1 małą keksówkę)


  • 2 gotowane udka, bez skóry i kości

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka (z rosołu)

  • 1 korzeń pietruszki (z rosołu)

  • 4 łyżki pasty truflowej (z czarnych trufli)

  • 6 średnich pieczarek

  • 1 jajko

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)

  • 1 łyżka bazylii

  • 1 łyżka oregano

  • kilka wiórków masła

  • bułka tarta


Wykonanie:

Mięso zemleć wraz z pieczarkami, cebulą, czosnkiem, pietruszką i marchewką. Dodać pastę truflową, zioła i przyprawy, wyrobić na gładką masę. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Dodać jajko. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać nieco bułki tartej.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
C.
Podawać na zimno.


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego