>
Menu główne:
Pasztet drobiowy
Ten pasztet to idealny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Składniki:
2 gotowane udka, bez skóry i kości
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka (z rosołu)
1 korzeń pietruszki (z rosołu)
4 łyżki pasty truflowej (z czarnych trufli)
6 średnich pieczarek
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
kilka wiórków masła
bułka tarta
Wykonanie:
Mięso zemleć wraz z pieczarkami, cebulą, czosnkiem, pietruszką i marchewką. Dodać pastę truflową, zioła i przyprawy, wyrobić na gładką masę. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Dodać jajko. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać nieco bułki tartej.
Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podawać na zimno.