Paszteciki z serem - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Paszteciki z serem

 

Składniki:
(na ok. 25 sztuk)

Ciasto:

  • 150 g mąki

  • 80 g miękkiej margaryny lub masła

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • odrobina śmietany lub zimnej wody (gdyby ciasto nie chciało się skleić)


Nadzienie:

  • 200 g żółtego sera (lub sera feta)

  • kilka zielonych oliwek

  • kilka plastrów szynki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mąki (może być kukurydziana)

  • kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)


Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę, zawinąć w folię i na ok. 30 min zostawić w lodówce.

Ser utrzeć (fetę pokroić w kostkę), szynkę pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto rozwałkować, włożyć do foremek, wywijając brzegi, napełnić nadzieniem i piec ok. 15 min. w temp. 220 stopni C.

Babeczki można podawać np. z czerwonym barszczem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego