>
Menu główne:
Paszteciki z serem
Składniki:
(na ok. 25 sztuk)
Ciasto:
150 g mąki
80 g miękkiej margaryny lub masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
odrobina śmietany lub zimnej wody (gdyby ciasto nie chciało się skleić)
Nadzienie:
200 g żółtego sera (lub sera feta)
kilka zielonych oliwek
kilka plastrów szynki
1 jajko
1 łyżka mąki (może być kukurydziana)
kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wedle uznania)
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulkę, zawinąć w folię i na ok. 30 min zostawić w lodówce.
Ser utrzeć (fetę pokroić w kostkę), szynkę pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto rozwałkować, włożyć do foremek, wywijając brzegi, napełnić nadzieniem i piec ok. 15 min. w temp. 220 stopni C.
Babeczki można podawać np. z czerwonym barszczem.