Pascha wielkanocna - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Ciasta i desery > przepisy

Pascha wielkanocna

Na podstawie przepisu Pani Agnieszki Kręglickiej.

 

Składniki:

  • 2 litry mleka

  • 1 laska wanilii

  • 500 ml kwaśnej śmietany

  • 6 jajek

  • 250 g miękkiego masła

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • dowolne bakalie

Wykonanie:

Bakalie namoczyć, w razie potrzeby osuszyć, pokroić niezbyt drobno.

Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewać jajka roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.

Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na sitku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.

Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem (można to zrobić mikserem). Dodać bakalie do masy.

Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.



 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego