Parzybroda - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Parzybroda

Rozgrzewająca i niezwykle sycąca zupa, której podstawą są: kapusta, ziemniaki i boczek.


 

Składniki:

(na 4 porcje)

  • pół małej główki białej kapusty

  • 2 małe marchewki

  • 1 mały korzeń pietruszki

  • 4-5 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego

  • 150 g wędzonego boczku

  • 100 g dobrej wiejskiej kiełbasy

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka suszonego koperku

  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (do podania)

  • sól, świeżo mielony czarny pieprz




Wykonanie:

Z kapusty wyciąć głąb, liście grubo posiekać.

Marchewki, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać i opłukać. Marchew i kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaki i boczek w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Na suchej patelni podsmażyć boczek oraz kiełbasę (w razie potrzeby odlać nadmiar tłuszczu), następnie dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.

Kapustę, przełożyć do garnka, posolić, dodać ziele angielskie, liście laurowe, koperek i majeranek, zalać bulionem i gotować, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę; gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać składniki podsmażone na patelni. Jeszcze chwilę gotować.

Przed podaniem posypać natką pietruszki i pieprzem.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego