>
Menu główne:
Parzybroda
Rozgrzewająca i niezwykle sycąca zupa, której podstawą są: kapusta, ziemniaki i boczek.
Składniki:
pół małej główki białej kapusty
2 małe marchewki
1 mały korzeń pietruszki
4-
1 cebula
1,5 l bulionu drobiowo-
150 g wędzonego boczku
100 g dobrej wiejskiej kiełbasy
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (do podania)
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
Z kapusty wyciąć głąb, liście grubo posiekać.
Marchewki, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać i opłukać. Marchew i kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaki i boczek w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Na suchej patelni podsmażyć boczek oraz kiełbasę (w razie potrzeby odlać nadmiar tłuszczu), następnie dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
Kapustę, przełożyć do garnka, posolić, dodać ziele angielskie, liście laurowe, koperek i majeranek, zalać bulionem i gotować, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę; gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać składniki podsmażone na patelni. Jeszcze chwilę gotować.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i pieprzem.