>
Menu główne:
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
(na 4 sztuki)
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 parówki
4 łyżki utartego żółtego sera
4 łyżki posiekanej w drobną kostkę czerwonej papryki
4 łyżki ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pieprz cayenne, oregano (wedle uznania)
Ponadto:
1 jajko
1 łyżka mleka
sezam (do posypania)
Wykonanie:
Ciasto rozwinąć i pokroić na 4 prostokąty.
Ketchup wymieszać z koncentratem, pieprzem cayenne i oregano. Przygotowanym sosem posmarować każdy kawałek ciasta. Na wierzchu ułożyć parówki, posypać serem i papryką; ciasto zawinąć i skleić. Wierzch posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 -