>
Menu główne:
Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną/ soczewicą
Składniki:
100 g kaszy gryczanej (50 g zielonej soczewicy) ugotowanej w osolonej wodzie
200 g mielonej wieprzowiny (łopatka+szynka) doprawionego solą, grubo mielonym pieprzem i koprem włoskim
ok. 10 pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz cayenne, vegeta, wędzona papryka (wedle uznania)
Wykonanie:
Na suchej patelni podsmażyć mięso, aż nabierze koloru. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, gdy zmięknie, dodać pokorojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem/ vegetą, pieprzem cayenne i wędzoną papryką. Dodać ugotowaną wcześniej kaszę (soczewicę) i wymieszać.
Farszem napełnić papryki, na wierzchu każdej z papryk położyć odrobinę masła. Papryki włożyć do woreczka lub rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia można posypać żółtym serem/ mozzarellą.
Na zdjęciu nr 2 i 3 papryka napełniona jest mięsem mielonym, warzywami (cebula, marchew, pietruszka, seler naciowy, cukinia) i pieczarkami. Wierzch posypałam odrobiną grana padano. Wybrałam małe papryki, które piekły się ok. 30 minut.