Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną/ soczewicą - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dania główne > przepisy

Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną/ soczewicą


 

Składniki:

(na 3-4 duże papryki)

  • 100 g kaszy gryczanej (50 g zielonej soczewicy) ugotowanej w osolonej wodzie

  • 200 g mielonej wieprzowiny (łopatka+szynka) doprawionego solą, grubo mielonym pieprzem i koprem włoskim

  • ok. 10 pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz cayenne, vegeta, wędzona papryka (wedle uznania)


Wykonanie:

Na suchej patelni podsmażyć mięso, aż nabierze koloru. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, gdy zmięknie, dodać pokorojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą, pieprzem/ vegetą, pieprzem cayenne i wędzoną papryką. Dodać ugotowaną wcześniej kaszę (soczewicę) i wymieszać.

Farszem napełnić papryki, na wierzchu każdej z papryk położyć odrobinę masła. Papryki włożyć do woreczka lub rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia można posypać żółtym serem/ mozzarellą.


Na zdjęciu nr 2 i 3 papryka napełniona jest mięsem mielonym, warzywami (cebula, marchew, pietruszka, seler naciowy, cukinia) i pieczarkami. Wierzch posypałam odrobiną grana padano. Wybrałam małe papryki, które piekły się ok. 30 minut.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego