>
Menu główne:
Panna cotta z granatem
Składniki:
(na 3-
300 ml gęstej śmietany kremówki (30 lub 36 %)
250 ml mleka
1 laska wanilii
1/4 szklanki drobnego cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 owoc granatu
Wykonanie:
Śmietanę, mleko, cukier i laskę waniliową wymieszać ze sobą, Podgrzewać na małym ogniu, aż mikstura stanie się gorąca. Następnie dodać żelatynę. Podgrzewać jeszcze chwilę, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do wystudzenia.
Płyn przecedzić przez sitko, przelać do foremek (najlepiej silikonowych) i wstawić do lodówki na min. 6 h a najlepiej na całą noc.
Aby wyciągnąć deser z foremek, najlepiej włożyć je na kilka sekund do bardzo gorącej wody i od razu wyłożyć na talerzyk. Przed podaniem udekorować ziarenkami granatu.