>
Menu główne:
Panierowane plastry bakłażana
Składniki:
(na 4 porcje)
1 średniej wielkości bakłażan
2 jajka
100 g bułki tartej
80 g mąki pszennej lub kukurydzianej
sól, pieprz, vegeta (wedle uznania)
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Bakłażana opłukać, pokroić w platry gubości ok. 0,5 cm, mocno posolić i odstawić na ok. 20 minut.
Jajka wbić do miski i rozbełtać z solą oraz pieprzem.
Do osobnych naczyń wsypać mąkę i bułkę.
Plastry bakłażana opłukać z soli i osuszyć na papierowym ręczniku; panierować w mące, jajku i bułce i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Tak przygotowane bakłażany są znakomitym dodatkiem do dań mięsnych. Smakują też, jako przekąska.