Panierowane plastry bakłażana - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Dodatki do dań głównych > przepisy

Panierowane plastry bakłażana

 


Składniki:
(na 4 porcje)

  • 1 średniej wielkości bakłażan

  • 2 jajka

  • 100 g bułki tartej

  • 80 g mąki pszennej lub kukurydzianej

  • sól, pieprz, vegeta (wedle uznania)

  • olej do głębokiego smażenia


Wykonanie:

Bakłażana opłukać, pokroić w platry gubości ok. 0,5 cm, mocno posolić i odstawić na ok. 20 minut.

Jajka wbić do miski i rozbełtać z solą oraz pieprzem.
Do osobnych naczyń wsypać mąkę i bułkę.

Plastry bakłażana opłukać z soli i osuszyć na papierowym ręczniku; panierować w mące, jajku i bułce i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.

Tak przygotowane bakłażany są znakomitym dodatkiem do dań mięsnych. Smakują też, jako przekąska.




 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego