>
Menu główne:
Panelle
To proste danie pochodzi z Sycylii.
Składniki:
250 g mąki z ciecierzycy
0,75 l wody
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny (wedle uznania)
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z wodą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto wlać do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje (powinno być trochę gęstsze od ciasta na naleśniki). Dodać pietruszkę, wymieszać. Masę przelać do formy keksówki nasmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch przykryć folią aluminiową.
Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Wystudzić i pokroić na plastry grubości ok. 2-
Panelle podawać same, z sosem pomidorowym bądź w bułce z sezamem.