Panelle - gotowwwanie.pl...przez żołądek do serca :)

Wyszukaj przepis
Ostatnia aktualizacja:
2015-02-03
Idź do spisu treści

Menu główne:

Przystawki i przekąski > przepisy

Panelle

To proste danie pochodzi z Sycylii.

 

Składniki:

(na ok. 30 sztuk)

  • 250 g mąki z ciecierzycy

  • 0,75 l wody

  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz czarny (wedle uznania)

  • olej do głębokiego smażenia


Wykonanie:


Mąkę wymieszać z wodą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto wlać do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje (powinno być trochę gęstsze od ciasta na naleśniki). Dodać pietruszkę, wymieszać. Masę  przelać do formy keksówki nasmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch przykryć folią aluminiową.
Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wystudzić i pokroić na plastry grubości ok. 2-3 mm. Piec na mocno rozgrzanym oleju, aż się zrumienią, odsączać na papierowym ręczniku.

Panelle podawać same, z sosem pomidorowym bądź w bułce z sezamem.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego